El Yapımı Yağ

17-11-2021 08:31
Bir yemeğin damakta kendine yer bulması, kullandığınız yağ ile doğrudan etkilidir. Yemeğin lezzetli olup olmayacağını, büyük oranda kullandığınız yağ belirler. Yemek yaparken kullandığınız malzemeler, yemeğinizin lezzeti üzerinde belirleyici etkilere sahiptir. Yemekte kullanılan tüm malzemelerin belli görevleri olsa da, kullanılan yağın üstlendiği görev oldukça fazladır. El yapımı yağ, yemeklerinize belirgin bir lezzet katar. Genelde hangi yağı kullanmaya alışıksanız, damak tadınız sürekli aynı tadı arar. Bu açıdan, el yapımı yağları kullandığınız ilk aşama, lezzeti garipsemeniz oldukça normaldir. Zaman içinde damak tadınız, bu lezzeti kabullenir. Bu aşamada, henüz ilk zamanlarda el yapımı yağ kullanmak özellikle çocuklarınızın damak tadının alışması açısından önemlidir. Her yemeğin ruhu olduğu gibi, o yemeğe ruh katan çoğunlukla kullanılan yağdır. Kullanmaya alışık olduğumuz yağlara, yemekte öncelik vermenin yanında, zaman zaman el yapımı yağlar kullanmak da sağlığınız açısından faydalı olacaktır. Pişireceğiniz yemeğe kullanacağınız yağ, yemeğin yapım aşamasını ve yapım sonrası lezzetini belirleyen en önemli etkenlerdir. Yemeği pişirmeden önce, tüm bu noktalar göz önüne alınarak karar verilmelidir. Kullanacağınız yağ miktarı, besini hangi öğünde tüketeceğinize göre değişir. Akşam yemeklerinde, ağır yağlar kullanılması önerilmez. Kahvaltılarda daha yağlı besinleri tercih edebilirsiniz. Yağ yemeğin özü olarak kabul edilir. Bu bir binanın temeline de benzetilebilir. El yapımı yağ kullanarak, yemeklerinizin özüne belirgin bir tat katabilirsiniz.
 
El Yapımı Yağ Nasıl Yapılır?
 
Faydalarına nazaran, ev yapımı yağların yapımı oldukça kolaydır. Zahmetsiz ve kolay olan bu lezzeti, evde yapabilirsiniz. Bu şekilde, birbirinden farklı yemeklerinize belirgin bir lezzet kazanabilirsiniz.
 
El yapımı yağ nasıl yapılır? sorusuna genel olarak şu aşamalar dahilinde cevap vermek mümkündür:
• Yarım kilo kadar tereyağı kullanılmalıdır
• Kısık ateş üzerinde, belirli bir süre erimeye bırakın.
• Yağ eriyecek ve zaman içinde kaynamaya başlayacaktır.
• Kaynamaya başlayan yağ tortuları dibe çökecek, ardından üstü köpük şeklinde kabarmaya başlayacaktır.
• Köpüklenmeye bitene kadar, süzme işlemine devam edin.
• Yaklaşık olarak 1 saatin sonunda, yağ üzerinde biriken tortuların tümü dibe çöker. Su ise zaman içinde buharlaşır.
• Bu süre sonunda ocağın altını kapatın. El yapımı yağ, belli bir süre boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır. Yağın üstünde sarı bir renk gördüğünüzde aradığınız renge ulaşmış olursunuz. Sarı renge dönen yağın yapımı büyük ölçüde tamamlanmış olur. Dinlenen yağı sık dokulu ve güçlü bir bezden geçirmeniz gerekir. Bunun yerine yine aynı şekilde kuvvetli bir tülbent de kullanabilirsiniz. Yağı kavanoza koyduktan sonra, kavanoz içinde donmasını bekleyin. Bu belli bir süre dahilinde gerçekleşir. Yağınız donduktan sonra, el yapımı yağ işleminiz sona ermiş demektir.
 
El Yapımı Yağ Faydaları
 
El yapımı yağın geçmişi sandığımızdan çok daha eskiye dayanır. El yapımı yağların insan sağlığına önemli katkıları bulunmaktadır. Vücut çalışma hızını arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. El yapımı yağların geçmişi milattan önce 2000 dönemlerine kadar dayanmaktadır. Yapılan rivayetler de bu söylenenleri doğrular niteliktedir. Daha yakın zamanlara gelindiğinde, Hindistan, Bangladeş ve Pakistan mutfaklarında kullanıldığına da şahit oluruz. Biraz Batı’ya doğru yol aldığımızda karşımıza ise Fransız ve Türk mutfakları çıkar. Türk mutfak kültüründe özellikle, Osmanlı saray ziyafetlerinin lezzetli yemeklerinde kendisini gösterir. El yapımı yağ, sağladığı faydalar ile diğer yağ çeşitleri arasında farklı özellikleri ile öne çıkar.
 
El yapımı yağ faydaları genel itibariyle şu şekilde sıralanabilir;
• Yemeklere, diğer yağlardan daha fazla tat verir. Bu yağlara, tereyağı da dahildir.
• Pişirdiğiniz yemeklere 1 ile 2 kaşık arasında el yapımı yağı eklediğinizde, yemekleriniz daha lezzetli olur.
• El yapımı yağ türünün diğer yağlara oranla sıcaklığa karşı oldukça etkili olduğu bilinir. Tereyağı 150 dereceye kadar dayanırken, bu sıcaklık değeri oldukça yüksektir.
• Buzdolabında yaklaşık olarak 1 sene kadar dayanır. Bu senenin üzerinde, bazı bozulmalar yaşayabilir. Ancak, genel olarak dayanıklıdır.
• Diğer yağ türlerinden daha sağlıklıdır. Bunun nedeni, laktoz ya da oksitlenmiş kolestrolün bulunmamasıdır.
• El yapımı yağ, A-E-D vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca, el yapımı yağın içinde K2 vitamini bulunur. Bu vitamin, kemiklerin güçlenmesini sağlar.
• Hindistan cevizine benzer olarak, zayıflamaya karşı etkilidir.
• Kolestrolü düşüren etkisi bulunur.
• Sindirime karşı yardımcıdır.
 
El Yapımı Yağ Ne Kadar?
 
Elle yapılmış olan yağların insan sağlığına etkisi son derece fazladır. Bu nedenle tamamıyla organik içeriklere sahip olan yağları tüketmek çok daha faydalı sonuçlar sağlar. Bu açıdan, margarine göre tereyağı yemekleri çok daha lezzetlidir. Margarinde yer alan yağ oranı yaklaşık olarak, %60’tır. Tereyağında bu oran, %80 ve üzerindedir. El yapımı yağ ile tereyağı arasındaki fark, çok bariz şekilde hissedilir. Bunun en temel sebebi ise yağ oranlarındaki farklılıktır. Bunun nedeni, el yapımı yağlardaki yağ oranının %99 olmasıdır. El yapımı yağ ne kadar? sorusuna genel olarak fiyatlara bakıp cevap vermek mümkündür. Yağı nereden alacağınız, yağdaki doğallık oranı gibi durumlar yağ fiyatlarını da yakından etkiler. El yapımı yağın yapımı oldukça basittir. Sade yağın besin değeri oldukça yoğundur. 250 derecede bir yanma derecesi bulunduğundan, serbest radikaller oluşturmaz. El yapımı yağ fiyatları incelenirken, fiyat ve performans açısından nitelikler incelenmelidir. Verilen fiyat, bir de bu açılardan incelenmelidir. Margarin benzeri trans yağlara göre oldukça sağlıklı olan el yapımı yağlar, kolay bozulmaz. Bu şekilde, uzun süre boyunca muhafaza edilmesi mümkündür. Oda sıcaklığında erimeyen el yapımı yağları, süte alerjisi olan kişiler de rahatlıkla tüketebilir. El yapımı yağlar, bağırsaklardaki faydalı bakteri liflerini bütirik asite çevirir. El yapımı yağ, mide çalışma fonksiyonlarını dengeler. Bunun yanında bağışıklık sisteminin de güçlü kalmasına katkılar sağlar.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.